Határozott lépés az MNB-től, újabb kamatemelés!

Jelentős mértékben, 185 bázisponttal, 5,9 százalékról 7,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa mai ülésén. A döntést követően a magyar jegybank alelnöke, Virág Barnabás azt is jelezte, hogy a monetáris szigorítás mindaddig tart majd, amíg az infláció tetőzése nem látszik.

Tovább emelkedhetnek a hitel- és betéti kamatok is

Arról, hogy az alapkamat alakulása hogyan hat személyes pénzügyeinkre korábban részletesen is írtunk, itt most csak a közeljövőben várhatóan bekövetkező változásokra hívjuk fel a figyelmet.

A jegybank lépése közvetlenül, és viszonylag gyorsan azokat a magánszemélyeket és vállalatokat érinti majd, akik a közeljövőben terveznek hitelt felvenni. Az irányadó kamat emelkedése növeli ugyanis a bankok forrásköltségeit (amilyen áron a hitelnyújtáshoz szükséges pénzhez jutnak), ami maga után vonja majd, az általuk kínált kölcsönök kamatának emelését is. Így az új szerződéseket már a jelenleg elérhetőnél várhatóan magasabb kamattal kínálják majd a pénzintézetek.

A jegybank ma jelentős kamatemelésről döntött, nem jelenti azonban ez azt, hogy hasonlóan gyorsan, ugyanebben a mértékben kell a hitelkamatok növekedésére számítani. Egyrészt azért, mert ezek egy részét a piaci hozamok alakulásán keresztül már beárazta a piac. Másrészt a további emelkedés is jóval fokozatosabb lesz, mint az irányadó ráta változása. Meglévő hitelek esetén a kölcsönökkel összefüggő költségek növekedésére kell készülniük azoknak a magánszemélyeknek és vállalkozásoknak, akiknek változó kamatozású hitelük van. Ezeknek a kölcsönöknek a kamata jellemzően a Budapesti Bankközi Hitelkamatláb, a Bubor értékéhez kötöttek (Bubor plusz kamatfelár számítással). Az alapkamat (és az MNB tenderén az egyhetes betétre meghirdetett kamatszint) növekedésének következményeként pedig a Bubor fixingek további emelkedése várható.
A hosszabb kamatperiódusú 3-5-10-20 évre fixált hiteleknél a kamat kizárólag a kamatperiódus lejártával változhat. Az alapkamat alakulása természetesen hatással lesz a betéti kamatokra is. Itt azonban még annál is jóval lassabban, és kisebb lépésekben végbe menő folyamatra érdemes számítani, mint amit a hiteleknél tapasztalhatunk.

Fixálja be meglévő hitelét! Díjmentesen segítünk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük